top of page

מיתוסים ומציאות בעולם פיתוח התוכנה

יזמים רבים אשר צריכים לפתח תוכנה או האפליקצייה שלהם לטובת המיזם שלהם או כדי להריץ פיילוט, מגיעים לחברות פיתוח תוכנה כדי לקבל מהם הערכות על הפיתוח שלהם. הרבה פעמים היזמים נתקלים בהבטחות ובאמירות שונות מצד חברות פיתוח תוכנה. אמירות אלה הרבה פעמים מתארות מציאות אופטימית שלעיתים רחוקה מהמציאות, ולעיתים קשורה לאינטרסים של חברות הפיתוח. המאמר הבא נועד לתת ליזמים נקודת מבט קצת אחרת, ולתאר את המיתוסים והמציאות שמאחורי המשפטים הנפוצים שחברות אלה מספרות ליזמים.



"כנראה יהיו הרבה שינויים במהלך הפיתוח, עדיף שלא תעבוד עם מחיר קבוע": 

פיתוח אג'ייל הוא הדרך הטובה ביותר לסטארטאפים לפתח, בעיקר כאשר האפליקצייה כבר בחוץ ועושים בה שינויים כדי לשפר ביצועים, או תגובות של משתמשים. בפיתוח הראשוני של MVP לפני שיש לך משתמשים, עליך לבנות את המוצר הטוב ביותר להתחיל את הפיילוט שלך. לכך, תכנון מלא של האפליקציה הוא הרבה יותר יעיל. כאשר אתה מבצע שלב התכנון באופן מקצועי, תוכל לתכנן מראש את המוצר הטוב ביותר עבור הפיילוט שלך. אם יהיה צורך בשינויים, ניתן לבצע אותם לאחר המסירה הראשונה ועדיין לקבל אותם במחיר זול יותר ובמהירות גבוהה יותר. ובכנות, בשלב שבו היזם מגיע אל חברת הפיתוח, עם רעיון, ואולי כמה מסכים, אין לחברת הפיתוח שום דרך להעריך במדויק את עלויות הפיתוח ולהחייב עליהן. 


"אנחנו לא מתחייבים על העלות, אבל ניתן לך הערכות עבודה": 

ומכיוון שהחברות נמנעות מלהתחייב על העלויות, חברות פיתוח מספקות הערכות עבודה אשר אמורות לתת ליזם הערכה על העלויות. אך בפועל הערכות עבודה שמספקות חברות אלו לעיתים קרובות אינן שימושיות. אין להם תוקף חוזי א משפטי, ובפועל הן יכולות לגדול במאות אחוזים, והרבה פעמים זה גם מה שיקרה במציאות. אם ההערכות לא מבוססות על מסמכי דרישות מדויקים, אי אפשר לספק הערכות עבודה אמינות. למעשה, ההערכות האלה שמות את כל הסיכון מוטל על כתפי היזם. 


"המפתחים ישראלים הם הטובים והמהירים ביותר, ולכן העלות שלנו תהיה נמוכה גם בהשוואה למקומות אחרים": 

ישנה תפיסה שפיתוח עם מפתחים ישראלים הוא יעיל וחסכוני יותר, מכיוון שהם מהירים וטובים יותר. אמנם, מפתחים ישראלים הם מעולים, אך כך גם מפתחים רבים ברחבי העולם. רוב חברות ההייטק הישראליות, כמו חברות בינלאומיות, משתמשות במרכזי פיתוח רבים ברחבי העולם כדרך להוזיל עלויות. ניתן למצוא מפתחים מעולים במחירים נמוכים הרבה יותר. מניסיוננו, הפרודוקטיביות בבתי המוצר בישראל דומה לחברות פיתוח טובות ברחבי העולם. אבל צריך לדעת שיש הבדלים התרבותיים גדולים בין חברות בארץ וחברות במקומות אחרים, וכדי לפתח ביעילות בחול, צריך להכיר אותם ולדעת איך לעבוד עם צוותים בינלאומיים. מהניסיון שלנו, אפשר להוריד את העלויות בעשרות אחוזים בשימוש נכון בפיתוח אוף שור.


"אני יודע מה אתה צריך, עשיתי הרבה אפליקציות כמו שלך":

חברות פיתוח מתמחות בפיתוח ולא בתכנון, ולמרות שזה נראה חלק מאותו דבר, זה עולם שונה לגמרי. בדיוק כמו שקבלן בנייה לא מחליף ארכיטקט. כל פרויקט דורש גישה מיוחדת ותכנון מותאם אישית, ולא ניתן להניח שניסיון עם פרויקט אחד יהיה רלוונטי לכולם. ניסיון בפיתוח מוצרים דומים שלך יכול להיות יתרון גדול, אבל הוא לא יכול להחליף תכנון מסודר. כל אפליקציה שונה, ולפרטים הקטנים יש  השפעה גדולה על הלוח הזמנים והתקציב.


"אנחנו מפתחים אגייל, זאת הגישה הכי מודרנית בסטארטאפים"

אגייל היא שיטת פיתוח שאכן מאוד מתאימה לעשות שינויים מהירים, ולהגיב במהירות על ניסויים ושינויים קודמים ולכן נפיצה מאוד בעבודה בסטארטאפים. אבל לשיטה יש גם חסרונות. היא פחות מתאמה לפתח מוצר שלם, בעיקר מכיוון שהיא פחות מתמקדת ביעילות הפיתוח. כאשר מפתחים את המוצר הראשוני של המיזם. החשיבות הכי גדולה היא להגיע לשוק כמה שיותר מהר, ובעלויות נמוכות. בשביל זה הדבר הכי חשוב הוא לעשות תהליך אפיון מקצועי,  ואז אפשר לשבור את תהליך הפיתוח לספרינטים כדי לייעל את תהליכי הבדיקות והאישורים. 



מסקנה: 

כמו בכל דבר בעולם, גם בעולם פיתוח התוכנה, חשוב להבין מה האג'נדה של מי שמדבר איתך, ולהבין את ההבדלים בין הבטחות למציאות. יש המון חברות פיתוח טובות, וקשה לאנשים שלא באו מהתחום לדעת מה נכון ומה מצריך בדיקה מעמיקה. היזמים נדרשים להיות מודעים לאתגרים הטמונים בתהליך ולנהל את ציפיותיהם בהתאם. בחירת חברת פיתוח תוכנה צריכה להתבצע בזהירות ובמודעות, תוך התחשבות בכל הפקטורים הרלוונטיים. לפעמים, שותף או נציג טכנולוגי שמכיר את תהליכי פיתוח יכול לסייע רבות בבחירה חכמה.


bottom of page